ICBMN – Islamic Community of Bosniaks in Minnesota

Džemat ICBMN smješten je na adresi: 668 Broadway street NE,55413 Minneapolis ,Minnesota. Inače ICBMN je osnovan u oktobru 2010 željom Bošnjaka da imaju svoje duhovno i kulturno mjesto gdje će moći slobodno da dođu i da upražnjavaju svoje vjerske I kulturne aktivnosti. Džemat ICBMN ima između 240 i 300 članova i smatra se jednim od jačih džemata na području Sjeverne Amerike.Inače članovi ICBMN-a dolaze iz svih dijelova Bosne I Hercegovine i pretežno su izbjeglice koje su zatražile novi dom u Minnesoti poslije svih dešavanja i stradanja u ratnim zbivanjima ranih devetesetih godina u Bosni I Hercegovini. Osnivači ICBMN-a su: Sulejman Hadžiomerovic, Majid ef. Bradarić, Mirsad Skeho i Dursum Brakić. Od njegovog osnivanja volonterski, vjerske aktivnosti je vodio Majid ef. Bradarić.

Džemat ICBMN je u saradnji sa ICNAB-om (Islamskom zajednicom Bošnjaka u Sjevernoj Americi) www.icnab.com a svi smo povezani sa našom krovnom zajednicom u našoj matičnoj zemlji Bosni i Hercegovini Rijaset Islamske zajednice www.rijaset.com. Prvi plan našeg Džemata ICBMN je bio kupovina džamije. Čestite I vrijedne džematlije ICBMN-a su svojim dobrovoljnim davanjima, prikupili sredstva sa kojim smo u 2012 godini bili u mogućnosti uzeti crkvu na pomenutoj adresi I pretvoriti je u džamiju.Objekat smo platili preko $300.000 dolara a vrijednost renoviranog objekta košta I preko $1,000.000 jer u našu džamiju smo stavili sve novo.

Džamija ima preko 6500 sf. Posjeduje veliki prostor za klanjanje,dječiju učionicu za vjeronauku,konferencijsku sobu i biblioteku a u donjem dijelu džamije je velika sala sa savremenom kuhinjom i za odrzavanje velikih sastanaka. Inace džamija ima dvije abdesthane za muškarce i  zene.Sve prostorije su pod video nadzorom.

Drugi plan ICBMN-a je dovođenje stalnog Imama iz Bosne I Hercegovine koji će predvoditi pet dnevnih namaza,podučavati djecu i odrasle o Islamu,klanjati Teravih namaz tokom mjeseca Ramazana,predvoditi dva velika islamska praznika,organizovati predavanja,druženja,obavljati islamska vjenčanja itd.

U dzematu ICBMN obavljaju se sledeće aktivnosti: petkom Džuma namaz, vrše se Šerijatska vjenčanja, organizuju se bajramska druženja, vrše se promocije mnogobrojnih projekata iz domovine BiH i bošnjačke dijaspore, organizuju se uplate Zekata i Kurbana, održavaju se predavanja različitih predavača, gostuju ramazanski predavači, poznate osobe iz Bosne I Hercegovine (muftija Banjalučki Edhem ef. Čamdzić) te predavači iz SAD-a, nač glavni Imam Mr. Sabahudin ef. Ćeman, Dr. Senad ef. Agić iz Chicaga i mnogi drugi.

Džemat je aktivirao i web stranicu www.icbmn.org i facebook stranicu preko kojih obavještava svoje džematlije o zbivanjima u džamiji i džamijskim aktivnostima. Džemat ICBMN je ponosan na svoje članove i zahvalan Uzvišenom Allahu na blagodati što Bošnjaci u Minnesoti imaju jedan ovakav duhovni prostor u kojem mogu slobodno upražnjavati svoje vjerske i kulturne aktivnosti.   Imamsku funkciju u Džematu preuzeo Jasmin ef. Suljkanovic.